PUBLIEK GEHEIM

GEHEIM PUBLIEK

Suspense

Om het verhaal spannender en aantrekkelijker te maken, kun je spelen met de tijd en met de kennis en verwachting van je toeschouwers. Je kunt verrassingen toevoegen en inspelen op de nieuwsgierigheid van je publiek. Dit alles zorgt voor suspense. Suspense is een mengeling van hoop en angst. Het gaat over de verwachte positieve en negatieve gevoelens in relatie tot de hoofdpersonen. De onzekerheid welke kant het op zal gaan – hoop of angst – noemen we suspense.

 

Tijd

Als er weinig gebeurt in een verhaal, kan de tijd heel snel gaan, een half leven in zes regels. Maar als de spanning oploopt bij de climax, rekt de tijd op en stel je de uitkomst uit. Juist die vertraging zorgt ervoor dat de spanning nog extra voelbaar wordt en oploopt. Je kunt gebruikmaken van slow motions en/of allerlei details toevoegen.

 

Kennis en verwachting

Het publiek weet meer dan de hoofdpersoon, of juist minder. Ze hebben iets ontdekt of hebben het verhaal zelf een andere wending gegeven, maar de hoofdpersoon weet dat nog niet. Uit andere verhalen weet het publiek dat een bepaalde situatie te mooi is om waar te zijn. En donkere steegjes, daar moet je bij wegblijven. Want daar komt ellende van…

Muziek, vooruitblikken of terugblikken, de indeling in scenes, allemaal kunnen ze een bijdrage leveren aan de spanning in een verhaal en dus aan de suspense.

 

Verrassing en nieuwsgierigheid

Een onverwachte gebeurtenis geeft het verhaal een hele nieuwe wending. De toeschouwer die wel wist hoe het zat, staat op het verkeerde been. Dit had hij niet verwacht. Het toepassen van wendingen is een kunst. Niet te weinig waardoor het verhaal al te voorspelbaar wordt, maar zeker ook niet te veel waardoor het ongeloofwaardig wordt. Niemand zit op een konijn uit de hoge hoed te wachten aan het einde van een spannend verhaal.

Door het publiek al stukjes informatie te geven en door te spelen met de tijd, wordt het nieuwsgierig. Klopt mijn verwachting over de afloop van het verhaal? Heb ik dit of dat goed geïnterpreteerd?

 

contactpersonen

Ruurt van de Wel      Aangenaam Bergen op Zoom

Richard Stomp      Brede Aanpak Binnenstad Bergen op Zoom

Andries Boer      Vrijetijdseconomie Bergen op Zoom

Jesse van Tetterode      Markiezenhof Bergen op Zoom

gemeente Bergen op Zoom 14 0164

info@publiekgeheimgeheimpubliek.nl